Corona ook wel COVID-19 genoemd: Verhoog je weerstand en wees voorbereidLoop ik meer risico op een ernstiger verloop bij een infectie met het COVID-19 virus? En zo ja, kan ik hier wat aan doen?
Deze vraag kreeg ik de laatste tijd veel van mijn cliënten. Niet geheel vreemd dat veel mensen zich dit afvragen en zich zorgen maken. De cijfers zijn tenslotte best confronterend.
Laat ik daarom eerst wat cijfers op een rijtje zetten
80 % van de mensen die op de IC zijn beland zijn (ernstig) obees en mensen met leefstijl gerelateerde ziektes zoals diabetes type 2, hart en vaatziekten, obesitas en rokerslongen hebben naar schatting 250% hogere kans op een IC-opname bij een COVID-19 infectie. Maar zelfs als je niet in deze groep valt is de kans op een ernstig verloop aanwezig.

Wat is jouw risico factor en wat kan je eraan doen om

jouw risico op ernstig verloop zo klein mogelijk maken:


1) Risico groep:

Check hiervoor de site van het RIVM:


Val je niet in deze groep dan kan je nog steeds (ernstig) ziek worden. Wat kan jij er nou aan doen om de kans op een ernstig verloop van deze infectie ziekten zo laag mogelijk te houden:


2) Wat kan je er zelf aan doen om je risico te verkleinen


Daar kan ik een kort en bondig antwoord op geven: Een gezonde leefstijl ! Een gezonde leefstijl verhoogd je weerstand. Met een optimale weerstand zal het verloop milder zijn en je zal sneller herstellen van de ziekte. Hoe mild de ziekte bij jouw zal zijn daar kan helaas niemand antwoord op geven en hangt af van vele factoren. Het enige wat jij dus kan doen is er voor te zorgen dat je zo goed mogelijk voorbereid bent.


Wat houdt een gezonde leefstijl in:

• Gezond eten
• Voldoende bewegen
• Voldoende sporten ‘
• Voldoende ontspanning
• Voldoende slaap
• Niet te veel stress


Nou dat klinkt simpel…….of toch niet. Inderdaad, voor velen is dit vanzelfsprekend, maar de meeste mensen hebben hier toch moeite mee. Want was is nou voldoende en wat in nou gezond. Lekker vaag dus. Daar is per persoon verschillend en zal dus nader bekeken moeten worden. 


Wil jij weten wat dat voor jou inhoud? informeer ernaar via linsy@optimumvitae.nl